Out of Sight!

myopia1.jpg

Baiklah! Lama dah Kawe menghilang. Mahu tak mahu Kawe kena update blog Kawe ni. Dulupun masa mula-mula nak menulis blog, Kawe dah janji akan sentiasa update blog ni. Kalau bermalas-malasan nak update, tak perlu ada blog! Bila dah ada blog, rasanya bertambah pula tanggungjawab Kawe. Rasa macam tak lengkap kalau tak update blog ni selalu. Lagipun nanti ayam kata macam hangat-hangat taik orang pulak macam hangat-hangat tahi ayam pulak. Kawe nak ucap terima kasihlah kepada peminat pembaca blog ni, kerana Kawe tahu ada sesetangah tu, tiap-tiap hari dia datang bertenggek sini. Tapi sekadar singgah lalu sajalah, sebab tiada entri baru. Kawe minta maaplah ya, untuk entri kali ini Kawe terpaksa mengambil masa yang agak lama untuk direlease di blog Kawe yang bertambah-tambah pembaca yang datang walaupun tak ada entri baru. Riaklah pulak! Sebenarnya, Kawe bukanlah kering idea atau tiada cerita untuk dimuatkan di sini, tetapi disebabkan kekangan masa, jadinya terbengkalailah entri Kawe ni. Banyak perkara yang ingin ditulis, dicerita dan dikongsi bersama anda semua. Nah! Merasalah kau baca! Panjang Kawe tulis ni.

Untuk entri kali ni, Kawe ada satu cerita yang Kawe rasa cukup menarik untuk dikongsikan bersama anda semua. Macam sesi pengenalan diri Kawe jugalah ni. Macam sesi ice-breaking gitu! Kalau anda nak tahu Kawe ni ada penyakit! Ha! Apa nih, baru nak kenal dah ada penyakit? Jangan larikkk! Jangan risau ya, penyakit Kawe ni bukan penyakit berjangkit seperti TB ke, STD ke jauh sekali. Bukan penyakit sebenarnya, tetapi lebih kepada masalah kesihatan.  Kawe mempunyai masalah rabun mata. Rabun jauh! Bahasa sains perubatannya disebut myopia (shortsightedness). Sebenarnya rabun ni Kawe inherit dari keluarga sebelah mek Kawe.  Jadinya, ramailah sepupu sepepet sepapat Kawe di sebelah mek Kawe yang rabun ni. Sekarang ini pun ada juga dua ke tiga orang anak saudara Kawe yang mengalami rabun ni. Berbalik semula kepada penyakit rabun Kawe, ia mengakibatkan Kawe terpaksa menggunakan cermin mata atau kanta sentuh atau kedua-duanya sekali! Mesti korang pelikkan, dah pakai kanta sentuh, kenapa perlu pakai cermin mata lagi.

Untuk pengetahuan, tahap kerabunan seseorang dikira menggunakan skala diopter iaitu dikira berdasarkan optical power bagi kanta pembetulan untuk menfokuskan imej  ke atas retina. Bagi kes Kawe, optical power Kawe adalah bersamaan -20.00 pada skala Diopter! (bukan Richter ya, mahu pecah bijik mata aku!). Kes seperti yang Kawe hadapi ini adalah jarang-jarang berlaku. Tetapi, tidak dinafikan kes yang lebih teruk lagi memang wujud, yang mana pesakit terpaksa menggunakan kanta (bukan kanta lekap atau cermin mata) untuk membaca dan membuat kerja-kerja lain. Dan, Kawe pernah melihat kertas peperiksaan yang dicetak khas yang menggunakan font bersaiz 30 dan ke atas untuk kegunaan calon peperiksaan yang bermasalah rabun kronik ini. Kawe tak adalah sampai seteruk itu. Masalah rabun yang Kawe hadapi ini masih lagi boleh diperbetulkan tapi bukanlah 100% sehingga boleh mencapai vision 20/20. Tidak!

Kawe mula menyedari yang Kawe ni rabun apabila Kawe mula bersekolah. Pada masa itu Kawe di sekolah tadika, semasa Kawe masih lagi berumur 5 tahun. Semasa cikgu menulis  huruf dan nombor di papan hitam, Kawe cuma mengikut sahaja apa yang disebut oleh cikgu dan kawan-kawan. Kawe panik! Kenapa orang lain boleh nampak, sedangkan Kawe tak boleh nampak? Musykil! Kawe takut. Sebab lepas ni mesti cikgu suruh sorang-sorang baca apa yang ditulis di papan hitam. Kawe rasa ni tak boleh jadi ni! Makanya, Kawe hafallah huruf-huruf yang disebut oleh disebut oleh kawan-kawan mengikut turutan di papan hitam. Memang betul telahan Kawe. Cikgu menyuruh sorang demi sorang untuk membaca huruf-huruf tersebut. Ada yang boleh jawab. Ada yang tersalah satu dua huruf. Ada yang tak tahu langsung. Ada yang menangis nak balik. Ada yang terkencing. Biasalah budak-budak banyak onarnya! Kawe memang dah sedia, dah hafal semuanya. Bila tiba giliran Kawe, dengan bersemangat dan bangganya Kawe menyebutlah huruf-huruf di papan hitam tu. Cikgu puji Kawe. Dia kata bagus! Kawe menyebut semua huruf-huruf yang ditulis tu. Tapi, masa nak balik cikgu datang jumpa Kawe, dia cakap Kawe ni pandai. Tapi Kawe ni rabun, sebab bila dia tunjuk huruf lain, Kawe sebut huruf lain. Rupanya dia telah tukar turutan huruf. Makanya, dia tahulah Kawe ni rabun. Tiap-tiap hari Kawe kena duduk di depan. Tetapi Kawe masih tidak nampak. Kawe terpaksa berjalan ke papan hitam, hafal apa yang ditulis/lukis dan kembali ke buku untuk ditulis balik! Begitulah kerjanya diulang-ulang sepanjang kelas sehingga Kawe masuk sekolah darjah 2.

Bila masuk Darjah 2, Kawe dapat hadiah  untuk mendapatkan sepasang cermin mata. Ia adalah hadiah dari sekolah kerana Kawe seorang yang pandai. Kata merekalah. Hehehh. Walaupun Kawe bersusah-payah belajar tanpa cermin mata, Kawe masih lagi berjaya mendapat nombor 1 dalam kelas pada setiap penggal peperiksaan. Masa mula-mula memakai cermin mata Kawe rasa pening-pening nak muntah. Macam orang mabuk mengandung trimester pertama. Keh keh keh. Hidung Kawe yang mancung tu pun jadi senget terpenyek, sebab kantanya tebal, besar dan berat. Optical powernya -18.00. Tebal yang amat! Kantanya persis mutiara bontot botol! Bila Kawe pakai, mata Kawe yang sememangnya dah sepet ni, nampak lagi kecil. Buruk sangat rupa Kawe pada masa tu. Nak bermain-main, nak berlaripun susah. Nak mandi sungai, nak terjun parit lagilah susuah. Jadinya, semenjak pakai cerminmata bayak benda yang Kawe dapat lakukan dengan bebas sebelum ni sudah menjadi susah. Jadi satu kekangan! Kalau dulu nak tidur, belasah saja. Bila dah pakai cermin mata ni nak tidurpun kena simpan elok-elok. Nak kena lap-lap dulu sebelum disimpan dalam kotak bergambar kartun yang macam kotak pensil Kawe. Kawe akan letak sebelah bantal Kawe. Nanti kalau terjaga malam nak kencing ke, senang nak ambil. Tetapi, ada juga kelebihan pakai cermin mata ni. Pada waktu tu jarang ada budak2 yang pakai cermin mata. Orang kata, orang yang pakai cermin mata ni, orang-orang yang bijak pandai saja! Bangga pulak Kawe masa tu kerana berada pada kelas tersendiri. Semenjak pakai cermin mata ni, jadi fofuler pulak. Ramai cikgu yang kenal Kawe. Budak-budak sekolah apa lagi. Tak terhandle pulak kefamousan pada masa tu! Wakakaka. Pakailah cermin mata tebal tu sampai ke tingkatan 5. Bagi yang tak biasa atau yang pertama kali melihat Kawe, mereka akan pelik melihat Kawe, sebabnya mereka tak pernah melihat orang yang memakai cermin mata yang setebal itu. Satu lagi, apa yang Kawe perasan mereka ini tak boleh tenung atau melihat lama-lama mata Kawe kerana menurut kawan-kawan Kawe, mata mereka akan rasa berdenyut-denyut. Entahlah, tak tahulah berdenyut yang macam mana. Mungkin disebabkan powernya agak tinggi, makanya seolah-olah ada kuasa dari mata Kawe yang menarik bola mata mereka keluar. Hehehe.

Semasa Kawe di matrikulasi, Kawe mula kenal akan kanta lekap. Ramai kawan2 Kawe yang senasib dah beralih arah dari berkaca mata ke kanta lekap. Tambahan pula, bila dibelek-belek rupa paras Kawe, rupanya hensem juga. Tapi kehenseman Kawe  terselindung di balik cermin mata tebal tu. Heheeh. Kawe adalah juga tanya pendapat kawan-kawan rapat tentang penggunaan kanta lekap. Macam perkara yang Kawe tanya termasuk implikasi kesihatan dan juga kewangan. Kan kanta lekap tu dikira high maintenance jugalah pada zaman tu. Setelah difikir-fikir, dicongak-congak, diambil kira semua pros & cons dan dah terbayang betapa hensemnya kalau tak pakai cermin mata tebal tu, akhirnya bermulalah era baru hidup Kawe yang baru. Kawe dah kembali ‘bebas’ tanpa cermin mata, seperti hidup Kawe sebelum darjah 2 dulu. Rupanya dah 11 tahun Kawe bercermin mata tebal tu. Pada suatu pagi tu, iaitu pada pertengahan semester pertama Kawe di Matrikulasi pergilah Kawe ke sebuah kedai cernin mata di bandar Alor Star. Oleh kerana power Kawe agak tinggi, kanta lekap tersebut perlu ditempah khas dari US, dan mengambil masa selama 2 minggu untuk sampai. Rasa kecewa juga sebab hajat di hati tidak kesampaian, ingatkan nak buat surprise di kelas esoknya. Lagipun, Kawe ada uar-uarkan juga pada roommate. Ish, rupanya kena tunggu lagi 2 minggu. Hampeh! Selepas 2 minggu Kawe pergilah lagi ke kedai tu, walaupun terpakasa meredah hampir 2 jam menaiki bas dari kampus ke Alor Star. Dalam bas tu Kawe dah bayangkan bagaimana rupa Kawe nanti bila dah pakai kanta lekap. Hmmm.. mesti ramai peminat lepas ni. Dah sampai di kedai tu, terus taukeh tu cakap, kanta lekap Kawe belum ada lagi. Huh! Kawe dah seakan menyinga. Kenapa belum ada? Dia cakap pekerjanya tersalah tempah. Dia tempah sebelah sahaja. Sepatutnya sepasang. Bodoh! Bahalol! Baghal! Kena tunggu lagi 2 minggu! Kawe marah betul masa tu. Buang masa, buang duit, buang karan berangan. Selepas 2 minggu Kawe tak pergi ke kedai tu. Bukannya Kawe merajuk tak nak ambil. Lagipun, Kawe dah bayar penuh. Rugi tak ambil. Nanti hangus duit biasiswa Kawe sebanyak RM300 tu. Kawe saja tunggu 1 minggu lagi, kira macam buffer gitu. Takut bendenya belum sampai lagi. Seminggu kemudian barulah Kawe pergi. Sesampai saja sana, taukeh tu tanya, “Haiya, awat you talak latang last week?”. Eh, nak sound kita pulak. Kawe kata, “Jangan cakap banyaklah apek! Mana gua punye lens?”. Kemudian barulah optometrist di situ memanggil Kawe ke biliknya. Dia ajarlah Kawe bagaimana cara nak pakai dan menjaga lens. Dan dia pakaikan kanta lekap tu di mata Kawe. Wah! Akhirnya… Dia kata Kawe ni lengchai. Masa tu Kawe tak tahupun apa maknanya lengchai tu. L%n&u Kawe tahulah. Takkanlah aku pakai kat mata, dia sebut bende tu pulak! Mula-mula Kawe pakai kanta lekap tu okay sahaja. Tetapi, selepas 10 minit lebih, Kawe rasa pening-pening. Awatnya pening ni. Rasa macam mula-mula pakai cermin mata dulu. Macam mana nak balik kampus ni. Dulu tak apa, sebab ada ayah. Sekarang ni aku sorang. Itulah, gatai sangat nak hensemkan! Rasakan! Tak apa mungkin ni sekejap saja, belum biasa lagi, kata Kawe untuk sedapkan hati. Pening-peningpun Kawe gagahkan juga pergi ke stesen. Lega bila dah naik bas. Oleh kerana pening, Kawe tidur sepanjang 2 jam balik kampus. Bila dah sampai tu, rasa pening tadi dah hilang sikit. Kan dah kata, otak Kawe ni tengah dok sesuaikan ni. Sampai saja di kolej Kawe terus buka kanta kekap, cuci dan simpan. Oleh kerana hari dah malan, Kawe terus tidur. Oleh kerana pada masa tu dah penghujung semester, jadinya kelas dan semester dah tamat. Nampak gayanya Kawe punya make-over surprise kena tangguh ke semester depannya. Celaka kedai tu!

Bila dah pakai kanta lekap ni, memanglah leceh. Sememangnya Kawe maklum tentang itu sebelum mengambil keputusan untuk memakainya dulu. Kalaulah bukan kerana nak hensem Kalaulah Kawe memakai cermin mata yang tak seberapa powernya dan berkanta nipis, Kawe tidak akan beralih ke kanta lekap. Cukup susah menjaganya. Nak kena bersih sentiasa. Kosnya pun mahal. Yelah mahal lah, sebab masa tu Kawe hanya bergantung duit biasisawa sahaja. Paling leceh bila nak mencuci. Nak kena pakai cleaner (sabun), kena cuci betul-betul dengan kalau tak mata pedih bila memakai pada hari esoknya.  Nak cucipunkena gosok perlahan-lahan. Selalunya mengambil masa sehingga 10 minit untuk sepasang kanta lekap. Bila nak simpan kena rendam dalam disinfectant liquid pulak. Sekali setiap bulan nak kena rendam dalam protein removal. Leceh betul! Kalau pakai cermin matakan senang saja.

Kawe perasan semenjak pakai kanta lekap ni, rasa lain pulak. Memanglah bila masuk semester baru lepas tu, semua kawan-kawan bagi komen postif dan Kawe juga lebih berkeyakinan, sebab dah tak ada orang tengok Kawe macam tengok alien! (sebab cermin mata tebal tu dah tak ada) Tapi Kawe rasa macam ada sesuatu yang hilang. Ya, Kawe dah hilang keunikan Kawe. Keunikan Kawe tu terletak pada cermin mata Kawe yang tebal tu rupanya! Cermin mata itulah yang membuatkan Kawe lain dari orang lain. Orang kenal Kawe sebab cermin mata tu. Orang selalu merujuk kepada cermin mata Kawe bila bercerita tentang Kawe. Tak kira di mana. Di kampung, di sekolah di matriksm di kolej dan di mana-mana saja. Macam-macam gelaran orang bagi pada Kawe. Biarlah kadang kala gelaran itu  bunyi tak sedap di telinga orang lain tapi sedap di telinga Kawe. Ada juga yang panggil Kawe Superboy! Rindulah pulak pada cermin mata tu. Jangan tak tahu, Kawe sering memakai cermin tu selepas kelas.

Selepas Kawe mula bekerja, Kawe dapati optical power Kawe semakin naik kerana Kawe pandangan Kawe masih kabur untuk melihat benda yang halus dan jauh. Sahlah, power naik lagi setelah pakar opftal di HUKM membuat ujian ke atas mata Kawe. Faktor umur rupanya! Heheh. Dah tuakan. Nasib baiklah Kawe memang suka mengambil sayur-sayuran dan makanan yang menyihatkan mata sebelum ini. Jadinya, ia akan melambatkan proses kerabunan yang lebih kronik. Doktor tersebut nasihatkan Kawe untuk membuat check-up setiap bulan di situ. Dan, yang penting dia tak galakkan Kawe untuk memakai kanta lekap yang Kawe pakai pada waktu itu. Oleh kerana powernya agak tinggi, maka saiznya agak tebal, dan ini menyebabkan aliran oksigen di kornea agak perlahan dan akan meletihkan mata Kawe. Mata Kawe akan jadi stress. Keadaan ini akan menyebabkan berlaku tekanan yang agak tinggi di dalam biji mata dan akan membawa kepada komplikasi yang lain pula. Takutlah pulak Kawe mendengarnya. Terpaksalah Kawe beralih kepada kanta lekap pakai buang yang lebih hygenic (tukar setiap bulan) dan nipis, tapi powernya setakat -12.00 sahaja. Untuk memenuhi kapasiti optical power Kawe, terpaksalah Kawe menempah cermin mata plastik yang bercirikan teknologi high index multicoated lense berkuasa -8.00 yang lebih nipis dan ringan. So, pakailah Kawe cermin mata dan kanta lekap sekali dalam satu masa. Kalau orang lain yang bercermin mata tu digelar bermata empat, tapi bagi Kawe pula bermata enam.

Kawe ada juga  minta pendapatnya, sekiranya ada harapan untuk Kawe melakukan Lasik Surgery. Jawapannya, adalah tidak digalakkan. Berisiko. Katanya, lapisan kornea Kawe telah nipis. Lagipun, pada waktu itu teknologi Lasik dapat menangani masalah bagi optical power sehingga -12.00 sahaja. Kalau Kawe buat operasi tu, masalah Kawe masih tidak selesai, masih perlu pakai cermin mata (tapi nipis). Harganya pun mahal, tak berbaloi! Jadi Kawe lupakan sahaja hasrat untuk buat Lasik.

Sepanjang jadi orang rabun ni, bermacam-macam perkara dan pengalaman yang telah dan sedang Kawe lalui. Banyak sangat, tak tercerita di sini. Kawe tak boleh berjalan dalam gelap. Bukan takut hantu! Tapi takut jatuh longkang, takut terpijak binatang berbisa. Kalau hantu tak ada masalah, sah2 Kawe tak nampak walaupun hantu tu bergentayangan depan mata Kawe, bukan ke Kawe ni rabun. Kalau berjalan dalam gelap di tempat yang biasa Kawe biasa lalu atau pergi, tak menjadi masalah sangat. Sebabnya, Kawe dah tahu di mana longkangnya, di mana tangganya, berapa anak tangganya. Semua benda-benda macam tu ambil dikira. Yang menjadi masalahnya, bila pergi tempat2 yang baru dan tak biasa. Sampai satu tahap tu, kena ada orang pimpin Kawe. Lepas ni janganlah ada orang nak ajak Kawe nak dating malam2 atau kat tempat gelap. Sah2 lah kawe tak nampak korang, dan yang dahsyatnya korang kena pimpin Kawe. Kui kui kui. Padan muka korang!Pernah juga dua kali Kawe jatuh longkang. Sampai terseliauh kaki Kawe. Nasib baik tak patah. Lepas tu Kawe cukup berhati-hati bila berjalan di tempat gelap. Seboleh-bolehnya Kawe akan mengelak keluar di waktu malam. Kawe juga dinasihatkan tidak memandu. Kawe sebenarnya tak ada lesen memandu. Maaplah sekali lagi. Kalu nak dating dengan Kawe korang kena jemput Kawe. Jangan haraplah Kawe datang jemput korang! Kawe kurang yakin untuk memandu, sebab Kawe ni sukar melihat benda yang jauh. Untuk menjadi pemandu yang baik Kawe perlu jelas melihat jauh ke depan dan sempat membuat keputusan yang cepat sekiranya ada apa-apa yang berlaku di hadapan. Di samping tu Kawe juga susah nak mengecam orang dari jarak jauh. Lebih buruk lagi, kekadang Kawe langsung tak terperasan orang itu walaupun di ada di sebelah Kawe. Kasihan dengan mereka tu. Dah puas mereka tersenyum-senyum, tapi tak ada reaksi langsung dari Kawe. Maaflah ya kalau selepas ni giliran anda pulak. Tapi jangan tuduh Kawe sombong pulak. Memang Kawe tak terperasan. Akibat kerabunan, Kawe juga tak boleh nak skodeng macam orang lain. Terselamatlah Kawe dari maksiat dan dosa itu. Selalunya semasa peperiksaan, kadang-kala kita meniru. Tak kiralah, tiru kawan sebelah ke, atau bela toyol ke. Bagi Kawe, disebabkan kerabunan Kawe ni, Kawe terpaksalah melupakan terus niat Kawe tu. Terpaksalah Kawe belajar dengan tekun atau meninggalkan kertas peperiksaan dengan jawapan kosong!

Menjadi orang yang kekurangan (bermasalah penglihatan) menjadikan Kawe seorang yang sentiasa bersyukur. Ada hikmah tertentu disebalik setiap anugerah ciptaan Tuhan itu. Kawe sentiasa mengingatkan diri Kawe bahawa ada orang lain lagi susah dari Kawe. Ada orang yang rabun warna. Ada orang yang kabur matanya. Ada orang buta terus! Kawe masih bersyukur kerana masih lagi dapat menikmati keindahan yang pebagai warna dan tona ciptaan Tuhan. Kawe masih dapat melaksanakan segala tuntutan kehidupan dan melunaskan segala kemahuan Kawe. Nasihat Kawe kepada anda yang tidak mempunyai masalah penglihatan, bersyukurlah dengan apa yang ada pada anda dan jagalah mata anda sebaik-baiknya.

Published in: on Disember 4, 2007 at 6:58 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://kawejauh.wordpress.com/2007/12/04/aku-dan-kerabunanku/trackback/

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini.

10 KomenTinggalkan komen

  1. Kawe,

    Letak la gambar kau berspek tebal dulu tu, boleh jugak lihat keunikan kau tu… Anyway, setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya. Yang penting, bagaimana kita menjadikan kekurangan itu sebagai satu panduan, dan turn it into something positive which others don’t possess.

    Kawe: Dok tgh dok pikir2, nak uploa ke idak!

  2. ahaks.. tersangat lah uniknya engkau. Oonik sangat dengan kaca mata dan keterjatuhan longkang kau itu… ha ha ha.. sungguh memori sekali…

    Kawe: Walaupun jatuh longkang, bowling stil jalan.

  3. hahaha…ni best….masih ingat peristiwa di Alor Setar…semangat nak gi main bowling kat one of the shopping complex…jalan ikut tepi area2 masjid Zahir tu….pas tu….HILANG (Diddy/Dayang Norfaezah)….rupanya..masuk longkang!!!!!

    Kawe: peristiwa yang kawe tak akan lupa. Masa tu kita berjalan-jalan dgn HE, Najib dan Kamal. Tetiba Kawe hilang dari pandangan. Jatuh longkang rupanya walaupun masa tu terang-benderang!

  4. panjangnyer tulisan kawejauh kali ni. tapi seronok gak baca. hehehe… apa2 pun andhika dah update blog andhika… selamat berkunjung…

  5. huhuhu…… setuju dgn deo. letak ar gambar berspek tebal
    tu, yg pose maut mase naik tangga pakai baju sekolah.. hihihihi…..

  6. Panje weh awe. Senok mato kawe membaco. Kui3.

    http://jualpc.wordpress.com/2007/12/05/sudah-turun-di-ebay/

  7. Salam perkenalan, sdr. Kawe,

    Seronok baca post ni, harap OK jika saya link dengan blog saya🙂

  8. uh..panjang gile kawe…naik rabun dah mata aku membacanya..hahaha..

    nasib baik la aku takde masalah rabun..huhu..kalau tak payah jugak…

  9. ermm..

    Biografi katenyer!. Tapi kerabunan itu tetap TIDAK menjadi batu penghalang untuk bergerak aktif dlm dunia siber heheeh..

    Kawe: U dont deserve it! U eat carbo!

  10. assalamualaikum kawe…

    Bee memahami keadaan Kawe sbb sepupu emak bee yg bee panggil pakcik, pun ada masalah seperti Kawe…dia pun rabun dr kecik mcm Kawe, nenek Bee selalu cerita pasal dia, mmg susah utk menjalani kehidupan…dia sudahpun berkahwin & mempunyai 2 org anak… Bee kagum dgn Kawe yg mempunyai tahap kesabaran yg tinggi utk meneruskan hidup yg sememangnya payah bg Kawe…

    Ye…semua yg djadikan Allah tu ada hikmah d sebaliknye….semoga Kawe sentiasa selamat dlm kehidupan harian…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: